58-годишната Николинка Благова е сред изчезналите хора след свлачищата на остров Иския в Италия, съобщават италиански издания.

Николинка посещавала острова още като момиче. Тя работела там като сервитьорка през лятото от юни до септември. 

Върнала на острова преди 3 дни, за да получи италианско гражданство. Била омъжена за местен жител, а живеела със семейството си в Германия.

Според сайта "Фанпейдж" се издирва и приятел на българката, който е неин сънародник. За него повече подробности не се съобщават.

„Хора в неизвестност“: Свлачище на италианския остров Иския предизвика хаос

Свлачището засегна тежко населеното място Казамичола Терме. Досега са открити пет тела на жертви. Първо от калните маси бе извадено тялото на жена, която бе идентифицирана като 31-годишната Елеонора Сирабела. Тялото е било обезобразено и са били нужни часове за идентификацията му. 

После бе намерено тялото на момиченце на 5-6 годинки, след това на възрастна жена, после на младеж на около 16 години и накрая на новородено. Осем души се издирват, сред които и две деца и двамата българи, за които се съобщава в италиански медии.

Спасителите напредват бавно

Пристанището на острова, известно с термалните си бани, в момента е затворено. Повече от 100 души са изолирани в домовете си без ток и вода, съобщиха властите.

Движението е блокирано по много от пътищата на острова, а спасителните работници трудно успяват да достигнат до най-силно засегнатите от наводненията райони.

Центърът на Венеция се наводни, базиликата „Сан Марко“ остана суха (видео)

Тъй като до някои къщи може да се стигне само по тесни улички, спасителите все още не са успели да проверят всички сгради и да установят действителния размер на щетите. Няколко души останаха блокирани в хотел без ток.

Премиерът Джорджа Мелони заяви, че е в тесен контакт с министъра на гражданската защита Нело Мусумечи. "Проследява се и еволюцията на вълната от лошо време, която удари Иския".

"Правителството изразява близостта си с гражданите и кметовете на общините на остров Иския и благодари на спасителите, ангажирани в издирването на изчезналите", каза тя.

Иския е най-големият остров в залива на Неапол, който включва също Капри и Прочида. Островът от 46 квадратни километра с вулканичен произход има около 62 000 жители и е разделен на шест общности. При свлачище през 2009 г. десетки хора бяха ранени.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм