Регистрацията на камиона, в който откриха 39 трупа във Великобритания, е била осъществена чрез пълномощник. Това обясни пред "Дейли мейл" български бизнесмен на име Иван Желязков, който придвижил процедурата.

Издирват двама братя от Северна Ирландия във връзка със смъртта на 39 мигранти в камион

Той твърди, че задържаните бивши собственици на превозното средство са "100% невинни".

"Те не са престъпници. Познавам ги от няколко години, знам, че имат три деца, които много обичат. Добри хора са", продължава той.

Томас има сърдечни проблеми от няколко години и затова трябваше да впише и жена си във фирмата. Затова и тя присъства в регистрите, обяснява още Желязков.

"Осъществих регистрацията на камиона чрез пълномощник. Когато говорих с тях, те бяха изненадани, че медиите проявяват интерес към тях, тъй като те нямат нищо общо с камиона, откакто е продаден", казва българинът.

Джоана Махер и шефът на транспортната фирма Томас Махер бяха задържани по подозрение за трафик на хора и непредумишлено убийство. Двойката, която остава в ареста, заяви, че са продали камиона през октомври 2018 г. и са се предали доброволно в полицията.

Когато съсед вижда полицията около дома им, казва: "Бях шокиран. Познавам семейството много добре. Томас обожава автомобилите си".

Камионът Scania е регистриран във Варна през 2018 г. Пристанището в града се използвало от ирландски групи за трафик на цигари и гориво, твърди "Дейли мейл", цитиран от „24 часа“.

От думите на Джоана Махер става ясно, че тя и съпругът й са продали камиона на компания в окръг Монаган, близо до дома на 25-годишния шофьор Мо Робинсън, който беше арестуван по подозрение за убийство миналата сряда и остава в ареста.

В момента превозното средство се смята за собственост на фирма, базирана в Дъблин, но регистрирана в Северна Ирландия.

Източник на "Дейли мейл" твърди, че няма данни компаниите да са били наясно, че в камиона има хора.

Лондон изпрати на виетнамските власти документи за проверка във връзка със смъртта на 39-те души, открити в камион

Въпреки че първоначално бе съобщено, че всички загинали са китайски граждани, 6 виетнамски семейства се тревожат, че техни близки са сред жертвите.

Китайци са жертвите от камиона в Есекс

Според роднините на 26-годишната Фам Тра Май, тя е една от замръзналите 8 жени в хладилното ремарке, тъй като майка й получила ужасяващ смс от нея.