Цените на имотите в световен мащаб продължават да растат - на фона на усилията на централните банки да се справят с инфлацията чрез повишение на лихвените нива, съобщи Darik Business Review

Средното поскъпване на жилищата на разглежданите 56 пазара от Knight Frank възлиза на 3.5% на годишна база - близо до десетгодишния период преди пандемията, когато недвижимостите повишават цените си с 3.7 на сто на година.На 35 от пазарите е регистриран ръст, а на останалите 21 имотите поевтиняват.

Къде сме ние?

България се нарежда на шеста позиция в класацията на страните с най-поскъпнали имоти, като е един от седемте пазара по света, на които цените добавят над 10% за година. Според Global House Price, поскъпването на жилищата у нас е от 10.7 на сто.

Топ 7

Високата инфлация в Турция продължава да оскъпява имотите в южната ни съседка. Само за година жилищата добавят 89.2 на сто към цените си, или близо 7 пъти повече от ръста им в Хърватия.

Повишението там е от 13.7 на сто на годишна база до 30 септември. Страната се присъедини към еврозоната в началото на 2023 г., което доведе и до сериозен ръст на туристическите потоци.

Гърция допълва топ 3 на най-поскъпналите имотни пазари с повишение от 11.9 на сто, оставила след себе си Колумбия (11.2 на сто) и Северна Македония (11%).

След България се нарежда Мексико, където имотите повишават стойността си с 10.4 на сто към края на третото тримесечие на годината.

Къде имотите поевтиняват?

На два от разглежданите пазари се отчита спад в цените от над 10%. Това са Швеция и Словакия, където недвижимостите поевтиняват респективно с 11.1 и 10.1 на сто. Малко по-малко понижение е регистрирано във Финландия (-9.6%) и в Хонконг (-8.7%).

Спад от над 5% има още в Люксембург, Германия и Великобритания.

Последното тримесечие

Имотите в Турция поскъпват с 18.1 на сто в периода 1 юли – 30 септември, което отрежда на страната първото място в класацията на най-поскъпналите недвижимости. Следващата позиция е за Латвия (ръст от 5.1%), следвана от България с повишение от 4.3 на сто.

В последното тримесечие цените на жилищата са се понижили с 6.1 на сто в Литва, а в Хонконг с 4.1%.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм