България ще търси по-добри условия за доставка на природен газ по споразумението между  „Булгаргаз“ и турската държавна компания „Боташ“, каза по време на изслушване в Народното събрание енергийният министър Румен Радев.

Радев: Курсът на новото правителство е да тласка България по-близо до войната

Той коментира, че сключеният от служебното правителство договор с Турция е със смущаващо дълъг срок от 13 години, а условията за прекратяване за тежки и страната ни ще трябва да плати тежки неустойки. 

Радев: Планирането е основното изискване за успех както във военното дело, така и в енергетиката

На 30 декември миналата година Булгаргаз подписва споразумение с турската енергийна компания „Боташ“. То е подписано като договор с обвързващи условия за 13 години и има тежки условия за прекратяване, каза енергийният министър Румен Радев.

Радев изрази съмнение, че партиите търсят да назначат свой човек на стола на главния прокурор

Радев коментира, че цената в споразумението е конкурентна, но зависи какви са получаваните обеми газ на фона на които остават задължителни пари, които България ще заплаща за достъп и пренос на Турция.

Енергийният министър подчерта, че произходът на газа, идващ от Турция е прозрачен, а в споразумението няма ангажименти за евентуална намеса на „Боташ“ в газопреносната ни структура.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм