Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит бе погребан в църквата "Света Неделя" в София. 

Тленните му останки бяха положени от южната страна на храма, зад гроба на екзарх Йосиф.

Патриархът беше изпратен с топовни салюти и с кратка служба, отново възглавена от Вселенския патриарх. В присъствието на всички митрополити от Светия Синод и свещеници от овдовялата Софийска епархия. Последна почит отдадоха и първите в държавата.

По-рано днес патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски" беше отслужена заупокойна литургия в памет на Негово Светейшество. На траурната церемония присъстваха президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова.

"Няма да забравя неговия патриотизъм и неговото родолюбие, той обичаше народа и светата църква и това трябва да е примерът за всички нас", заяви председателят на парламента Росен Желязков.

"Напътствията на патриарх Неофит ще бъдат постоянен коректив на нашите мисли и действия. Във всяка трудна ситуация ще се запитваме какъв би бил неговият подход за нейното разрешаване. Ще търсим неговото невидимо наставничество." Това заяви Варненският и Великопреславски митрополит Йоан в словото си по повод кончината на духовния баща на България – патриарх Неофит.

Вселенският патриарх Вартоломей отслужи опелото на Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, което започна след архиерейската заупокойна света литургия. Той беше наш любим брат.

"Молим се на Бога за упокоение на душата му и за избирането на негов приемник, който ще бъде духовен отец на всички българи", каза вселенският патриарх Вартоломей пред журналисти преди да влезе в храма.

На траурната церемония присъстваха също посланиците на Русия Елеонора Митрофанова и на Украйна - Олеся Илашчук.
България изпрати патриарх Неофит с литийно шествие