Политиците отдадоха почит на покойния патриарх Неофит. Да се поклонят пред духовния лидер в храм-паметника "Свети Александър Невски" дойдоха стотици граждани, политици и общественици. Сред тях бяха президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, както и премиерът и вицепремиерът в оставка Николай Денков и Мария Габриел.

Според държавния глава имаме да учим много уроци от патриарх Неофит. 

"Помня как той ме благослови още в началото на първата ми кандидат-президентска кампания. Няма да забравя неговите думи, че вярата в доброто трябва да ни обединява и да ни крепи като народ"

"За съжаление нашата среща беше една от последните му. Не пропускаше на празник да ми изпрати лично послание. Пазя тези документи и ще ги пазя цял живот. Ще го запомня с най-топлите, най-благите очи и най-всеопрощаващата душа“.

Урокът, който трябва да научим от него, е на толерантност и обич помежду ни, посочи вицепрезидентът.

Патриарх Неофит обединяваше България, заяви бившият премиер Симеон Сакскобургготски. 
Ще запомня патриарх Неофит с неговата готовност да обединява и да разбере другия“, каза още бившият премиер.

Симеон Сакскобургготски припомни, че е имал много срещи с блаженопочившия български патриарх. „Имали сме толкова разговори и срещи. Жалко, че си отиде толкова рано“, добави той.

"Всички скърбим, това е голяма загуба. Патриарх Неофит беше истински свещеник! Голям приятел на Русия. Нашата църква скърби заедно с българите и българския народ“. Това заяви посланикът на Русия у нас Елеонора Митрофанова, която пристигна в храм-паметника „Свети Александър Невски“, за да отдаде почит на Негово Светейшество.

Тя посочи, че патриархът на Русия и Москва Кирил няма да може да присъства на погребението на Неофит:„Първо, никой не е поканил патриарх Кирил. В момента той се среща със сръбския патриарх и имат общи мероприятия. Ще присъства представител на патриарха – митрополит Западноевропейски Нестор. Той вече е тук“.