Днес е вторият ден на траур в памет на Негово Светейшество патриарх Неофит. Той ще бъде погребан, редом до Екзарх Йосиф в двора на Софийския митрополитски катедрален храм "Света Неделя".

Хиляди граждани се сбогуваха в петък с патриарх Неофит в патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски", редом с официалните лица, сред които президентът Румен Радев, премиерът в оставка Николай Денков, вицепремиерът и министър на външните работи в оставка Мария Габриел, председателят на Народното събрание Росен Желязков, кметът на София Васил Терзиев.

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан обясни, че преди погребението на патриарх Неофит, от 9,30 ч. в патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски" ще бъде отслужена заупокойна литургия.

“Негово Пресветейшество Вселенският патриарх Въртоломей, заедно с църковните делегации от православния свят, ще орисъстват на службата, а след Светата литургия, Негово Светейшество ще оглави и църковното опело на патриарх Неофит. С Божия помощ ще се проведе литийно шествие от патриаршеския катедрален храм “Александър Невски” до митрополитския катедрален храм “Св. Неделя” - южната страна, където зад гроба на Екзарх Йосиф ще бъде погребан Негово Светейшество патриарх Неофит”, обясни митрополит Йоан.

Литийното шествие ще започне от площад "Свети Александър Невски" и ще се проведе по маршрут:

Ул. "Оборище", ул. "Г. С. Раковски", бул. "Цар Освободител", бул. "Кн. Мария Луиза" до храма "Св. Неделя".

Шествието ще се проведе в крайна дясна лента на пътното платно, по посока на движението, уточниха от общината.

Заупокойната литургия, опелото, литийното шествие и погребението на патриарх Неофит ще се проведат при засилени мерки за сигурност.