България и Румъния са напълно готови за сухопътен Шенген, смята еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон. Отправени са препоръки към Европейския Съвет да се ангажира с конкретна дата за премахване на ограниченията по сухопътните граници и темата ще бъде обсъдена през юни, каза още тя по време на съвместно  работно посещение у нас, заедно с министъра на вътрешните работи на Румъния Каталин Предою, по покана на служебния министър на вътрешните работи Калин Стоянов. 

Ние сме тук да отпразнуваме заслуженото и дългоочакваното присъединяване на България и Румъния към Шенген, коментира Илва Йохансон.

“Моментът е чудесен, работихме много, но не сме доволни, защото очакваме пълното присъединяване на двете страни към Шенген и по сухопътните граници. Преди два дни Комисията прие годишния доклад за Шенген. За първи път са отправени препоръки към Съвета да се ангажира с конкретна дата за премахване на ограниченията по сухопътните граници. Това е ангажимент на белгийското председателство и темата ще бъде обсъдена на Европейския съвет през юни”.

На въпроса дали има риск България и Румъния да бъдат залети от нелегални мигранти, Илва Йохансон заяви, че такъв риск няма.

“Не, изобщо няма риск, нашата оценка е, че няма риск това да се случи. Точно обратното. Някои ресурси, които в момента се използват по вътрешните граници, ще бъдат пренасочени към външните и ще има подобряване на охраната на границите, а това вече се случва. Има огромен напредък и очаквам той да продължи”, заяви еврокомисарят.

От септември миналата година се отчита трайна тенденция към намаляване на миграционния натиск към България, поясни служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов.

“От началото на годината до момента опити за незаконно преминаване на българо-турската граница са направили малко над 7 000 граждани на 3 страни. За същия период на миналата година цифрата е 27 000. Мисля че тази цифра говори красноречиво и тя показва, че в момента българската гранична полиция и Министерството на вътрешните работи ефективно охраняват външната граница на Европейския съюз”.

“Искаме да покажем, че сме напълно готови за пълноправно членство в Шенген. С България и Румъния Шенген ще бъде по-силен”, заяви от своя страна министърът на вътрешните работи на Румъния Каталин Предою.