Патрисия Соарес от близо 4 години е жител на Бургас, пристигайки от португалската столица Лисабон, заради любовта й към балета, по покана на Държавна опера Бургас. По думите й, на малко места в света би имала тази възможност да участва активно в балетни постановки и опери.

В началото не познава и езика, и хората. Днес не е така, но продължава да споделя мнението, че „тук хората не са много отворени към чужденците“.

Благодарна е за възможността на Държавната опера и успява да се реализира и в други арт проекти.

„В началото на 2021 г., когато обновеният Културен дом на НХК отвори врати, първото нещо, за което се сетих беше да направя танцова гала.  И на 18 февруари организирах "Балетна вечер в НХК" с няколко професионални балетисти и танцови школи като Танцов клуб "Фрея", Танцова школа "Естрела" и Клуб по художествена гимнастика "Триумф 98".  Беше невероятно. Реакцията беше в двете посоки – от възторжени похвали до критики. Радвам се, че получих похвалата на зам. кметът по култура – Диана Саватева и управителя на Дом на НХК. Не е възможно да угодиш на всички, особено в такъв тесен кръг от хора, занимаващи се със сценично изкуство от много години. Трудно им е да приемат новите хора. В този концерт използвахме различни светлини, музикални и танцови стилове.  После чух, че едва ли не съм направила "дискотека".  Вярвам, че с времето обаче хората ще започнат да приемат по-радушно новите идеи. Следващите спектакли, подобни на моя в последствие бяха по-добре приети“, споделя Патрисия Соарес.

19 и 20 ноември от 19.00 часа можете да гледате Соарес в концерт на Нина Вангелова "Съновидения", който ще се проведе в Културен Дом НХК с участието на мултимедийните визуални ефекти на известния бургаски художник Красимир Марчев. 

Освен на сцената, Патрисия Соарес развива своя балетна школа „Лебед“. В нея влизат групи от всяка възраст, както за най-малките, така и за начинаещи възрастни. „Всеки, който иска да се научи е добре дошъл, няма ограничения нито за височина, нито за килограми, нито за възраст“, споделя тя. Освен добрата подготовка големите групи имат и публични изяви. Сега Патрисия Соарес ги подготвя за поредната сценична проява.

На 3 декември от 16.00 часа в Куклен Театър „Бургас“, ще представим коледния ми балет "Страната на Сладките". Премиерата му беше преди почти година с някои от възрастните ученици по балет. Този път обаче е адаптиран за по-малка сцена и за по-малка публика. А на 28 януари (събота) 2023г. от 17. 00 часа ще организирам "Втори концерт на школи" в НХК. Първият се състоя през октомври 2021. В него се включват много танцови формации, включително и мои ученици“, споделя балерината, инженер по образование.

Впечатленията й от Бургас са, че в него липсват младите хора между 18 – 35 години и именно в тази насока иска да работи, чрез различни програми за привличане на младите.

За тези цели и за балета като стимул да прекоси Европа за да живее в Бургас, чуйте повече от нея в звуковия файл: