Президентът Джо Байдън запорира активи на стойност 7 млрд. долара, принадлежащи на предишното афганистанско правителство, с цел средствата да бъдат разпределени между жертвите на атентатите от 11 септември и помощта, от която отчаяно се нуждае следвоенен Афганистан.

Байдън официално конфискува активите с изпълнителна заповед. Парите бяха блокирани във Федералния резерв на Ню Йорк след падането на подкрепяното от САЩ правителство в Кабул и превземането му от талибаните, които воюваха с водените от САЩ сили в продължение на 20 години.

САЩ призоваха гражданите си незабавно да напуснат Украйна

Високопоставен американски служител заяви, че Байдън ще поиска разрешение да вкара 3,5 млрд. долара от тази сума в доверителен фонд за хуманитарна помощ за афганистанците, а останалата част може да бъде предоставена на жертвите на терористичните атаки от 11 септември 2001 г.

"Администрацията ще се стреми да улесни достъпа до 3,5 млрд. долара от тези средства в полза на афганистанския народ и за бъдещето на Афганистан", заявиха от Белия дом.

Байдън одобри изпращането на войски в Източна Европа

Парите ще бъдат вложени в доверителен фонд, който ще управлява помощта по начин, който ще заобикаля талибанските власти, чието правителство не е признато от САЩ.

"Активите на Афганистан на стойност над 3,5 млрд. долара ще останат в Съединените щати и са предмет на текущи съдебни спорове от страна на американските жертви на тероризма. Ищците ще имат пълната възможност исковете им да бъдат разгледани в съда", заяви Белият дом.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня и на страницата ни във Фейсбук