Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че гражданите на САЩ трябва да напуснат Украйна сега и че той няма да изпраща американски военни, за да евакуират те американци от страната, в случай че Русия нахлуе в нея, защото това би могло да предизвика световна война, предадоха световните агенции.

"Нещата могат да излязат извън контрол много бързо в Украйна", заяви Байдън в интервю за Ен Би Си.

Лавров: Ултиматумите и заплахите, отправяни към Москва, не водят доникъде

"Когато американците и руснаците започнат да стрелят един по друг, тогава ние се озоваваме в един много различен свят", каза Байдън, предаде Франс прес.

"Американските граждани трябва да заминат, те трябва да заминат сега. Ние си имаме работа с една от най-големите армии в света", заяви Байдън, визирайки руската армия.

Повечето европейци подкрепят Украйна във война срещу Русия

Държавният департамент също препоръча на намиращите се в Украйна американци незабавно да напуснат тази страна. Препоръката, качена на сайта на ведомството, гласи да не се пътува до Украйна, а онези американци, които вече са там, да напуснат сега тази страна, като използват пътнически или частни полети.

На онези, които все пак решат да останат в Украйна, Държавният департамент препоръчва да бъдат изключително предпазливи в случай на престъпност, граждански бунт и потенциални бойни операции, ако Русия предприеме военни действия.

В предупреждението се подчертава, че някои райони на Украйна са с повишен риск. В сайта се посочва, че предупреждението да не се пътува до тази страна е и заради ситуацията с Ковид-19 в нея.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня и на страницата ни във Фейсбук