Президентът на САЩ Джо Байдън одобри изпращането на допълнителни войски в Източна Европа. Според Си Ен Ен, която се позовава на източници от американската администрация, разполагането на войски ще се осъществи "през следващите няколко дни".

Според източниците на канала 2000 военнослужещи ще бъдат разположени в Полша, а още "няколко хиляди" военнослужещи ще бъдат разположени на югоизточния фланг на НАТО, включително в Румъния. Очаква се скоро Пентагонът да обяви официално прехвърлянето на допълнителни сили.

„El Pais“ публикува писмените отговори на САЩ и НАТО към Русия

"Уолстрийт Джърнал" съобщава, че САЩ ще преместят около 1000 военнослужещи от Германия в Румъния като част от укрепването на източния фланг на НАТО. Според вестника Пентагонът е наредил да се приведат в състояние на повишена готовност още няколко хиляди военнослужещи за евентуално разполагане в Европа.

По-рано говорителят на Пентагона Джон Кърби заяви, че САЩ са готови да изпратят 8500 военнослужещи в Европа, но окончателно решение за това все още не е взето. По думите му това са бойни, разузнавателни, авиационни, медицински и транспортни части. Той също така уточни, че Съединените щати не планират да разполагат войски в Европа извън територията на съюзниците от НАТО.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук