Автоматични дефибрилатори да бъдат позиционирани на публични места в столицата, така че да се реагира своевременно при сърдечен арест, наричан още внезапна сърдечна смърт. Идеята е на Фондация „Първите три минути”, откъдето вече са набрали средства за закупуването на подобни устройства във Физическия факултет на Софийския университет, както и в Антарктида при нашите полярници, информира Дарик Марияна Манушева от фондацията.

С изключение на мобилните автоматични дефибрилатори, към момента такива са налични само в линейките. Времето от 8 до 12 минути, в което се очаква линейката да пристигне обаче е прекалено голямо за първа дефибрилация, заради което се стига до смъртни случаи, категорична е Манушева.

Тя допълва, че в страните от Западна Европа има създадени програми както за поставянето на дефибрилатори на обществени места, така и за обучението на желаещите да оказват първа помощ. При нас към момента автоматични дефибрилатори са налични само в някои фирми, повечето, от които – клонове на западни корпорации.

Възможно ли е обаче да се изгради система от дефибрилатори за всички нуждаещи в София?

"В момента само спешна помощ би могла да реагира с дефибрилация. За съжаление обаче статистиката показва, че дори и в най-добре организираните градове в света, линейките обикновено идват между осмата и дванадесетата минута след обаждането на тел. 112, което е твърде късно за първа дефибрилация."

"В другите западноевропейски държави този проблем се решава като се създават програми за поставяне на автоматични дефибрилатори на обществени места и съответно - за обучение на населението. По този начин се дава шанс за живот на човек със сърдечен арест. Всеки, който пожелае, може да бъде обучен да оказва първа помощ с дефибрилатор. Не се изисква предварителна подготовка и медицинско образование, въпрос на мотивация и желание е. В много фирми в България вече се извършват такива обучения и се поставят такива дефибрилатори на работните места."

"Според мен и колегите, които работим в тази посока, напълно възможно е поставянето на дефибрилатори на публични места и у нас. Не сме изолирана част от света, съвсем нормално е нещата, които са се доказали, че работят навън, да бъдат интегрирани и тук. Първата и най-голяма крачка е свързана със запознаването на обществото с този проблем. Много малко хора знаят статистиката, колко често се случва сърдечният арест и колко хора годишно загиват от това - за Европа това са 400 000 души годишно. На много от тях може да се помогне, ако има човек, който може да оказва първа помощ, и автоматичен дефибрилатор, който да използва в този момент," категорична е Манушева.