Тежка авария в  отоплителната инсталация на ЕГ "Д-р Петър Берон" има от вчера, информираха на пресконференция кмета Петър Паунов и директора на гимназията Иванка Янкова.


"Няма място за притеснения, аварира котела ,така че отоплителната инсталация не работи.Тя е на доста зряла възраст, аварийните екипи са  на място.В момента очакваме техните предложения по отоплителната инсталация.Веднага работим по алтернатвно отопляване с климатик,ще се постараем в понеделник всичко да бъде наред.Допълнителна информация ще дадем в събота или неделя, когато имаме достатъчно информация от аварийните екипи.Прави се всичко възможно", заяви кмета Паунов.


Той посочи, че това е отоплителна инсталация на пара, каквито  в момента не се ползват.Общината има  готов технически проект за цялата сграда, надяваме се държавата да ни подкрепи, за да може да бъде подменене системата за енергийна ефективност, подменена цялата инсталация и необходимата изолация, каза още Паунов.


Директорът на Езикова Гимназия Иванка Янкова благодари за бързата реакция на общината , на  целия екип на община Кюстендил, които вчера са се отзовали на сигнала й.


"Бяха взети бързи мерки, беше изпратен екип, който направи техническа проверка  и детайлите са , че този котел вече   е отворен, водата е освободена от котела.В момента действа екип за  заваряване на установените малки дупки в котела.Надяваме се ,че ще бъде отстранен  този проблем, но и благодаря много, че своевременно вземаме мерки за едно алтернативно отопление на сградата", заяви Янкова.
 Не  е ясно , дали след като бъдат отстранени тези дефекти инсталацията ще заработи отново.В момента подобни парови инсталации не се сертифицират за обществени сгради, затова се опитваме да възстановим тази, посочи още кмета.

"Проблема е, че ако се достави друго съоръжение трябва да бъде подменена цялата инсталация, всички радиатори, а това е огромен ресурс.Готови сме, ще събираме оферти, за да бъде подготвено алтернативното отопление", каза Паунов.
По негови думи около 500 000 лв. ще струва подмяната на самата инсталация.Иначе, за да бъде въведена цялостно в сградата енергийна ефективност и ремонт на фасадата, сумата е близо 9 млн. лв.Общината имаа готов технически проект, с който да кандидатства по програмата за Енергийна ефективност от Плана за възстановяване и развитие.

Новините от Кюстендил

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм