Атанас Зафиров е избран за временен председател на БСП до избора на нов лидер и конгреса на партията през есента, научи Дарик. Решението е взето по време на Националния съвет на партията, след като досегашният лидер на левицата Корнелия Нинова подаде оставката заради драматичните изборни резултати за БСП.

По-рано днес, на влизане в партийната централа на "Позитано" 20, представители на БСП изразиха пред медиите желание за промяна и обновяване на партията, а някои разкритикуваха решението на Нинова да подаде освен личната си оставка като председател на партията, но и на членовете на Изпълнителното бюро

Реакциите на социалистите

Смени по върховете на БСП със сигурност ще има, а дали Корнелия Нинова ще бъде кандидат зависи от нейното собствено решение. Това каза Александър Симов пред журналисти преди заседанието на Националният съвет на партията. 

“Чисто уставно по процедура, трябва да потвърдим оставката на Корнелия Нинова и да насрочим целия цикъл "отчет и избори" и избор на нов лидер. Честно казано, това е новото начало, към което трябва да се върви. Смени по по върховете на БСП със сигурност ще има, а дали Корнелия Нинова ще бъде този кандидат, това зависи изцяло от нея и от нейно собствено решение.

Георги Гьоков заяви, че очаква да се случи всичко, което е заложено в дневния ред – да се избере заместник, който да проведе избора и да извърши отчетно изборния цикъл. На въпрос дали ще подкрепи Свиленски, Гьоков заяви, че  „не“.

“В дневния ред пише, че трябва да се избере временно човек от заместниците, който да организира и да проведе отчетно изборния цикъл в партията, включително и прекия избор”.

Предполагам, че ще има избор на председател на парламентарна група, както и кандидати за зам.-председател на парламента, а защо не и за председател. Това каза Калоян Паргов пред журналисти преди Националният съвет (НС) на БСП.

“Да изпълним дневния ред на пленума, а дневният ред е да настрочим пълен цикъл "отчет и избори" да изберем временно изпълняващ длъжността и както пише “организационни въпроси” - любимите на БСП. Предполагам че ще има избор на председател на парламентарна група, което е политическо решение също, не само на парметаемата група, не само на коалиционния съвет, защото всяка партия, когато отива на коалиционен съвет, тя отива с решение на своя орган. Второ - зам.- председател на парламента. Политически въпрос, а защо не и председател - политически въпрос, органът на Националния съвет трябва да го решава, а аз не помня кога последно сме го решавали в предишните парламенти. Тоест да върнем колективността. И това очаквам. Колективността и колективните решения, такава, каквато партия е била БСП 133 години”, посочи Паргов.

Време е да затворим една срамна страница в историята на партията, но и да не забравяме и какво се е случило, за да не се повтарят тези неща, които доведоха до наистина едно идейно, организационно, както виждаме, и електорално катастрофално състояние на партията в момента. Това каза председателят на групата на "БСП за България" в Столичния общински съвет (СОС) Иван Таков пред журналисти преди Националния съвет (НС) на БСП. 

“Някакви отчаяни опити за своето лично спасение, които прави Корнелия Нинова, които за мен са показателни за всичко, което се случваше досега. Време е да затворим една срамна страница в историята на партията, но и да не забравяме какво се е случило, за да не се повтарят тези неща, които доведоха до наистина едно идейно организационно и катастрофално състояние на партията в момента.

Оттука нататък трябва да се говори за обединение в лявото трябва, да се говори за нови хора, нови идеи, да се върнем към неите изконни ценности, за да можем да вървим напред и БСП да се върне на полагащото ѝ се място като първо политическа сила.

След като е подала още във вторник оставка и в сряда или в четвъртък с писмо с изходящ номер до всички членове на партията, тя вече не е действащ председател и не знам как подава оставката на цялото Бюро. Оставката е личен акт, ако някой от Бюрото иска да го направи, е свободен да го направи”, посочи Таков във връзка с информацията, потвърдена и от самата Нинова, че наред със своята оставка, е подала и тази на Националното бюро на партията.