Корнелия Нинова е подала оставката на цялото Изпълнително бюро на БСП. Това съобщи пред БНТ Георги Свиленски, който стана ясно, че ще оглави парламентарната група на БСП.

На "Позитано" 20 днес се събира Националния съвет на партията, който се очаква да избере временен заместник на Нинова и да насрочи избори в БСП.

Всички заместник-председатели, членове на Изпълнителното бюро, са в оставка и предстоят нови процеси в партията, които трябва да я изчистят още повече, коментира Свиленски пред обществената телевизия.

Причината за решението е, че част от Изпълнителното бюро се присъединили към искащите извънреден Пленум.

Припомняме, че веднага след изборите на 9 юни, заради "катастрофалната загуба" младежката организация на БСП поиска оставката на Корнелия Нинова и свикванет на конгрес за избор на нов лидер на партията. 

Според Георги Свиелнски върху партията се оказва натиск. Той посочи, че хората, които са били част от ИБ на БСП на свой ред са поискали спешен пленум, което по думите му "е опит за преврат в партията".

По думите му най-близките до Нинова "нямаха морала, честта да седнат очи в очи с нея и да да изговорят всичките тези проблеми".

Според Свиленски именно това довело и до решението на Нинова да подаде оставката на цялото Изпълнително бюро на партията. "Първоначално тя пое отговорност, като смяташе, че има хора до нея, които могат да продължат, да преведат партията в този тежък момент", обясни той.

Корнелия Нинова призова във Facebook членовете на Националния съвет на БСП днес да потиснат личните си амбиции, омразата и реваншизма, да проявят разум и да не хвърлят партията в хаос. Тя псоочи, че няма да участва в работата на колективните органи на партията, за да няма спекулации, че им влияе по някакъв начин.