Асоциацията на Лайънс клубовете в България направи дарение за две отделения на МБАЛ-Пазарджик, съобщават от пресцентъра на лечебното заведение. Сумата за закупуване на необходимата апаратура в размер на 7600 лв. е събрана по време на благотворителна вечер, организирана в рамките на Националната годишна конвенция, която се проведе в Пазарджик.

Неонатологично отделение получи инфузионна помпа за интензивен сектор. Дарението връчи председателят на асоциацията Цвети Шопова на началника на отделението д-р Мариела Захариева. Тя благодари и обясни, че инфузионната помпа е изключително необходим уред за малките пациенти. Той помага за прецизно дозиране на течностите, които получават по венозен път.

„Много е трудно да се дозира по друг начин количество от 100 мл за 24 часа. Може да се каже, че това е животоспасяващ апарат“, допълни д-р Захариева.

Инфекциозното отделение също получи дарение от Асоциацията на Лайънс клубовете - апарат за визуализиране на вени, който ще облекчи страданията на пациентите, както отбеляза началникът на отделението доц.д-р Мария Пишмишева.

„Болните идват при нас много често уплашени, а някои манипулации са травмиращи за тях. Този веноскоп е облекчение както за тях, така и за персонала на отделението, предимно медицинските сестри, които ще работят с него. В Инфекциозното отделение се лекуват лица от 0 до 100 г. Обикновено пациентите идват в увредено състояние, което значително затруднява работата с тях“, поясни доц. Пишмишева.

Председателят на Асоциацията Цвети Шопова, изказа благодарност към всички Лайънс клубове и приятели, които са се включили в реализирането на тази благотворителна кауза.