В състезанието участие взеха над 60 ученици от 3-ти и 4-ти клас на училищата в Община Русе. Събитието е продължение на проведените от университета и ЦПЛР–ЦУТНТ-Русе образователни STEM курсове по роботика с микрокомпютрите micro:bit и роботизираните платформи micro:maqueen. Съдържанието на курсовете е целево разработено от преподаватели от катедра „Телекомуникации“ на Русенски университет „Ангел Кънчев“ и е адаптирано за знанията и уменията на учениците от 3-ти и 4-ти клас. По време на състезанието, отборите премериха сили в три категории – „Светлинна щафета“, „Следене на линия“ и „Роботанци“.

На първо място се класира отборът на ЦПЛР-ЦУТНТ-Русе – Отбор 4 клас, на второ място - ЦПЛР-ЦУТНТ-Русе – Отбор 3 клас и СУ "Васил Левски" -  Отбор 2. Трета позиция заеха ОУ "Любен Каравелов"  - Отбор Robo girls, СУ "Васил Левски" – Отбор 1 и ОУ "Тома Кърджиев"- гр. Русе.

Второто общинско състезание по роботика за деца се организира по инициатива на Община Русе и се реализира съвместно от преподаватели и служители на русенската алма-матер и на Центъра за подкрепа за личностно развитие – Център за ученическо техническо и научно творчество (ЦПЛР–ЦУТНТ-Русе). Генерални спонсори на събитието са Община Русе,  Вистеон Електроникс България ЕООД, Тераком ООД и Русенски университет „Ангел Кънчев“.