Министърът на финансите, Асен Василев, ясно заяви, че никога не е държал да бъде вицепремиер в настоящото правителство, той посочи, че целта му винаги е била и продължава да бъде работата му в областта на финансите. Василев обаче добави, че няма да се противопостави, ако парламентът реши за такава ротация.

"Никога не съм бил вицепремиер в този кабинет и нямам намерение да бъда. Винаги съм бил и съм искал да съм министър на финансите", подчерта Василев. Той обясни, че основната му политика се фокусира върху финансовата сфера и участието му в работата за влизане на България в еврозоната на 1 януари 2025 г.

Министърът на финансите сподели, че моментално страната работи усърдно, за да постигне целта за влизане в еврозоната и активно обсъжда този процес с европейските партньори.

Василев отбеляза и положителните тенденции в икономиката, като посочи, че доходите растат два пъти по-бързо от инфлацията, което предвещава по-добра година за гражданите.

Относно банковата система, министърът подчерта, че в момента в българските банки има значителна ликвидност. Също така, Василев коментира продажбата на сградата на улица „Чаталджа“, отбелязвайки, че сградата е купена от фирмата, от която той е излязъл още преди да влезе в първия служебен кабинет през 2021 година.

"Сградата е купена с банков кредит", обясни той. "Има опит да се нанесе репутационна щета срещу мен", смята Василев. 

Министърът коментира наемането на лобистка фирма от страна на "Продължаваме промяната", обяснявайки, че това решение е било взето с цел да се защитят интересите на българската държава в края на миналата година.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм