Ще има правителство с втория мандат. То е изключително балансирано, може да проведе тежките реформи, може да направи промените в съдебната система и да отлепи страната икономически. Генезисът на промените, които искаме да се случат, са в избирателите, които припознаха „Продължаваме промяната – Демократична България”. Това заяви в предаването "Стълбището" на Дарик съпредседателят на „Продължаваме промяната” Асен Василев и допълни, че няма да позволи някой друг да кадрува кабинета, който коалицията ще предложи. По думите на Василев това, което видяхме тази седмица, ясно показва, че имаме пълна липса на нормално функциониране на прокуратурата.

Проф. Екатерина Михайлова пред Дарик: Ситуацията е проблемна, защото отиваме към президентска република

„Това обаче е дълбок проблем, който не се решава само с три оставки, а трябва да се реши с преструктуриране на начина на управление на прокуратурата в България,“ смята Василев.

Василев е на мнение, че докато не изчистим съдебната система и прокуратурата и докато не заложим на една европейска икономическа философия на развитие, няма как държавата да тръгне напред. Оттам нататък конкретни параметри могат да бъдат дискутиране.

Демерджиев пред Дарик: стимул за развитието на икономиката е стабилната и добре работеща съдебна система

„Виждаме, че парламентът е фрагментиран и най-голямата партия има 25 процента от местата. По-скоро трябва да се намери отговорно решение за страната. Ние направихме всичко възможно да заработи парламента, подкрепихме и председател от ГЕРБ. Работихме и по обща законодателна програма. Видя се, че съдебната реформа е изключително належаща. Направихме максималното, което можем, да бъдем конструктивни в процеса България да има редовно правителство,” посочи Василев.

Христо Иванов пред Дарик: Големият въпрос между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ е възможността да си имаме доверие

Според него не е имало вариант, в който коалицията да подкрепи първи мандат, тъй като това е едно обещание, което от „Продължаваме промяната – Демократична България” са дали на своите избиратели.

„Ние сме последователни и предвидими, което може би ни поставя в по-слаба позиция, но в продължителен хоризонт тя е устойчива и хората започват да я оценяват,” категоричен е Асен Василев.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм