В рамките на 50-ите юбилейни Празници на културата „Мездра - май“ артистичното семейство Боряна Георгиева-Ганчева и Дарин Ганчев подреди съвместна художествена изложба (скулптура и графика) в Община Мездра.

Вернисажът посетиха  близки, колеги и приятели на двамата млади творци, които са завършили Професионалната гимназия по каменообработване в село Кунино и Националната художествена академия, а в момента са преподаватели в гимназията в Кунино.

Експозицията включва 13 произведения на изобразителното изкуство - 7 скулптури („Меланхолия“, „Симона“ и композицията „Начало“ на Боряна Георгиева-Ганчева, „Детайл“, „Череп“, „Глава“ и композицията „Глава“ на Дарин Ганчев) и 6 графични рисунки („Голо тяло“ 1, 2 и 3 и „Композиция“ 1, 2 и 3 на Боряна Георгиева-Ганчева).

„Серията произведения на Боряна Георгиева-Ганчева, носещи наименованията „Композиция“ 1, 2 и 3, са в малък формат и представляват изящни етюди на голи женски фигури, изпълнени с акварел върху картон, каза при откриването на изложбата нейният куратор Светла Дамяновска. Тези работи са много естетски, изпълнени пестеливо и отчасти чрез загатване на формите, но с красиво откроени детайли, които са акцентите на творбите. Същото важи и за по-голямоформатните „Голо тяло“1, 2 и 3. Те са в строга черно-бяла хармония, фини изображения на моделите и не на последно място-  професионално оформени и рамкирани.

Темата за анатомичната женска красота е претворена и в скулптурата „Меланхолия”, и в бюста „Симона”, а комбинацията от два бронзови релефа и два орелефа представя мъжкото и женското тяло в единна композиция.

Впечатляващи са и произведенията на Дарин Ганчев „Детайл“, „Череп“, „Глава“ и композицията „Глава”. Неговите творби носят отпечатъка на собствен почерк - реализмът при пресъздаване на обектите е съчетан с премерена и философски натоварена стилизация и неговите „неми” лица (без уста, но с много изразителни очи) приковават вниманието.

Творбите на Боряна и Дарин Ганчеви взаимно се допълват и резултатът е една хармонична и високохудожествена експозиция.“, подчерта в заключение Дамяновска.

„Опитали сме се в нашата изложба така да подредим нещата, че те взаимно да се допълват и чрез контраста на формите, една от друга, творбите ни да изпъкват, сподели Боряна Георгиева-Ганчева. Благодаря на Община Мездра за поканата и на всички, които присъстват тук.“

От името на Община Мездра заместник-кметът Нели Минева поздрави Боряна и Дарин Ганчеви със съвместната им изложба и им пожела нови творчески успехи.

Изложбата може да бъде разгледана всеки делничен ден до 14 юни във фоайето на втория етаж в сградата на Община Мездра.