Арт център „Палитра” в Добрич завърши работата си по проекта „Заедно в разнообразието”, финансиран от Национален фонд „Култура”. В продължение на няколко месеца възпитаниците на всички школи и студии заедно подготвиха музикално-танцови изпълнения, които оформиха в спектакъл, показан на сцена в град Тервел и на открито в градския парк на Добрич на Деня на детето – 1 юни.

Ръководителят на Арт център „Палитра“ Иван Иванов споделя, че са изключително доволни от работата си по проекта и резултатите, които са постигнали, въпреки че концертът в Добрич бе съпътстван от обилен дъжд, който изправи пред изпитание организаторите. Въпреки това участниците не се обезкуражиха, а напротив – подходиха с отговорност и въодушевление.

И според педагозите, и според възпитаниците им, най-ценното в изпълнението на проекта са били две неща – преодоляването на негативните ефекти от пандемията от Ковид-19 като липса на редовни репетиции и най-вече изяви на сцена; а другото е създаването на приятелства и работата в екип.

Децата, които репетират в Арт-център „Палитра”, са очаровани от възможността да направят съвместен спектакъл по проекта „Заедно в разнообразието". Йоана Вълчева от 10 години свири на флейта в музикалната школа, но това е било нещо ново за нея и тя смята, че е създала чудесни контакти с другите деца, а продуктът им е хубав.

Ипек Исмаил от 8 години е в студиото за съвременни танци на „Палитра“ и мечтае да продължи да се занимава с танци. Тя също е запленена от идеяте да се обединят изкуствата. Радва се, че след две години са отново на сцена и могат да покажат пред публика какво творят съвместно.

Според преподавателя на пиано Ася Денева, проектът, финансиран от Национален фонд „Култура”, е дал възможност на деца и педагози да забравят кризисното време на пандемията и отново да се върнат към нормалния ритъм на занимания и изяви на сцена, като дори подобрят постиженията си от предишните години. 

Ръководителят Арт център „Палитра” Иван Иванов уточни, че занапред ще подобряват качеството на изпълненията в спектакъла „Заедно в разнообразието“,  а това ще доведе до надграждане на дейностите по проекта.

Чуйте подробности в аудио файла.