Инспекторът от Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС) е отправял сексуални намеци на камериерки и сервитьорка от хотел във Враца, съобщи правният сайт „Лекс“. Александър Мумджиев е бил задържан за 24 часа.

Инспекторът е бил във Враца по работа. Трябвало да прави проверка на районната прокуратура в града. Настанил се в хотел, където обаче започнал да отправя неприлични предложения на камериерките, посочва “Лекс”. Например при влизането им в стаята му, той лежал гол, покрит с одеало от кръста надолу и искал от тях да му изгладят ризата. От друга поискал сексуални услуги. Миналата вечер пък обещал на сервитьорка в ресторанта, че понеже бил важен човек, ще я откара с хеликоптер в съседен град, за да се лекува.

По неофициална информация Мумджиев злоупотребявал с алкохол от самото си настаняване в хотела.

Служителите в хотела се обърнали към полицията. Мумджиев бил за кратко задържан, впоследствие е освободен.

И.ф. главен прокурор Борислав Сарафов е изпратил до заместник председателя на Народното събрание Росица Кирова доклад на Районна прокуратура-Враца с данни за непристойното поведение на инспектора. Парламентът е сезиран с оглед правомощията му да избира и да освобождава от длъжност членовете на ИВСС.

Очаква се официална позиция и на Инспектората към Висшия съдебен съвет.

Инспекторите се назначават и освобождават от Народното събрание.

Мумджиев е втори мандат в ИВСС. Преди това беше следовател в Столичната следствена служба.