Третият ден на Фестивала на изкуствата „Дунавски вълни“ отведе видинските деца на пътешествие до страната на изгряващото слънце, като им представи едно традиционно японско изкуство – уличен театър „камишибай“.

Десетки малчугани се събраха пред откритата сцена до БиблиоПощата, нетърпеливи да научат историята на малката лисица Гон, описана в приказката на известния японски писател Ниими Нанкичи, която разказаха от театър Арт Ленд.

В ролята на „камишибай“ – японски артист, който разказва истории в картини, влезе актрисата Юлия Коларова.

Неслучайно на сцената, като част от декора, присъстваше и старо колело – на времето именно по този начин в Япония разказвачите на „камишибай“ са пътували от град на град и от село на село, за да представят приказки, разкази и легенди. А върху колелото бе поставена дървена кутия с прозорец, през който пред публиката се показват различни картини.

Оттук и наименованието на това изкуство – „ками“ на японски означава хартия, а „шибай“ – разказ, история. След като запозна публиката с интересните факти за японския „театър в картини“, Юлия Коларова разказа и приказката за палавата лисица, която прави пакости, но не от лошотия, а водена от своето вечно любопитство към околния свят.

По-късно малките зрители научиха повече за различните видове кукли, които се използват от актьорите. Подредената интерактивна изложба „Кукли, театър, деца“ даде възможност на малчуганите да се опитат и сами да водят кукли. Децата се забавляваха и на организираното от театър Арт Ленд ателие за изработка на кукли.

Тази вечер програмата на XI фестивал на изкуствата „Дунавски вълни“ продължава с постановката „Зарови ме в небето“ по „Кървави разкази“ на А. Чакъров. Представлението ще се играе от 20:00 ч. на сцената в средновековната крепост „Баба Вида“.