Актьорът Антон Радичев получава специалната награда "Икар" за "изключителен принос към българския театър", а Икар-ът за чест и достойнство се присъжда на актрисата Мария Стефанова. Това обявиха от Съюза на артистите в България като представиха и пълния списък с номинациите.

Отличията "Икар" за театрално изкуство се присъждат от 1974 г. По традиция церемонията ще се проведе в Народния театър “Иван Вазов“ на 27 март когато е Световният ден на театъра.

Актриса от сливенския театър с номинация за "Икар" за дебют

Режисьорите Йерней Лоренци за постановката "Орфей", Маргарита Младенова - за "О, щастливи дни", и Стайко Мурджев - за прочита му на пиесата "Солунските съзаклятници" са претендентите за статуетката в категорията за режисура тази година.

Номинациите за "главна мъжка роля" са все за участия в пиеси, поставени на сцената на Народен театър „Иван Вазов“ и те са за актьорите Владимир Пенев, Деян Донков и Иван Юруков. За водеща женска роля са номинирани актрисите Албена Ставрева, Светлана Янчева и Станка Калчева.

Отвориш ли един архив, оключваш цял един живот

За "Атракционно и сценично изкуство" призът е за музиканта Любо Киров - за приноса му в музикално-сценичното изкуство, а Теодосий Спасов получава "Икар" за съвременна българска музика. Публиката ще има възможност да подкрепи своя фаворит за най-добро представление в категориите драматичен спектакъл, куклен спектакъл и съвременен танц и пърформанс. Гласува се на сайта на Съюза на артистите в България до 27 март.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм