С концерт-спектакъла "ПРЕБЪДВАНЕ" ще се ознаменува 15-ата годишнина на Представителен Ансамбъл "Фолклорика" на 24 ноември 2023 г. от 19:30 ч. в зала 1 на НДК.

В концерта ще вземат участие още женски хор Ваня Монева, народен оркестър под диригентството на Димитър Христов и танцьорите от Държавния Ансамбъл "Филип Кутев".

„Пребъдване“ ще бъде една незабравима среща с българската народна музика, песен и танц, в която зрителите ще съпреживеят магията на родния фолклор. На сцената ще заблести творчеството на златното поколение на българската сценична хореография и ще се разкрие неподправения свят, създаден от майсторите на родното инструментално и песенно изкуство.

Представителен Ансамбъл „Фолклорика” с художествени ръководители Евелина Павлова, Георги Павлов и Мариана Зафирова е основан през 2008 година и се състои от около 50 души – професионални танцьори и любители на българското танцово изкуство.

Целта на Ансамбъла е да запази и популяризира традиционното музикално и танцово изкуство от всички етнографски области на България. Танцьорите от Ансамбъла се включват в много благотворителни мероприятия, които организират по собствена воля, със свои идеи и средства.

Освен конкурсните участия и престижни награди, които печели, Ансамбълът развива и активна концертна дейност. Има множество участия, както в България, така и зад граница – в Япония (2019 г.), Словения (2019 г.), Чехия (2018 г.), Катар (2017 г.), Индонезия (2017 г.), Южна Корея (2016 г.), Турция (2015 г.), Индия (2014 г.), Италия (2014 г.), Гърция (2011 г.), Сърбия и Черна гора (2010 г.), от които е носител на многобройни отличия и награди.

Представяйки своето изкуство пред света, изпълнителите създават своеобразен мост между българската традиция и публиката от всички краища на света. Така, преминавайки териториални граници и културни различия, фолклорното изкуството сближава народите.

През 2014 г. Ансамбълът е удостоен със званието „Представителен” от Националната Секция на ЦИОФФ - България, към Международната фолклорна асоциация CIOFF®, като продължава и до днес успешно да защитава завоюваната титла.

Богатият опит, в съчетание с младежкия творчески порив на хореографите е ключът към успешното представяне на българското фолклорно наследство от Ансамбъл „Фолклорика“, като симбиоза между традиции, настояще и бъдеще.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм