22 задача най-много затрудни седмокласниците на днешния изпит по математика от Националното външно оценяване, показа анкета на Дарик. Те се оплакаха като цяло от втория модул, който им се е сторил много труден, за разлика от първия.

Теста, както и верните отговори, може да видите ТУК

Учениците в София област са положили изпит успешно, въпреки наводненията

На изпит бяха и десетокласниците, но те продължават да учат в същото училище, независимо от резултата. Той е важен най-вече за тези от обединените училища, в които обучението е до 10 клас. С него те кандидатстват, за да продължат образованието си в 11 и 12 клас.

В училищата в София област, където в няколко населени места имаше наводнения, не е имало проблем учениците да положат изпитите си от Националното външно оценяване, съобщиха от МОН. По информация на Регионалното управление на образованието София-област училищата не са засегнати от проливните дъждове и националното външно оценяване е протекло нормално.

Вариант 2 се падна на седмокласниците на изпита по математика

Експерти от РУО-Монтана са оказали подкрепа на две деца от село Черно поле, които учат в Брусарци, да положат изпита. Заради разрушен от проливните дъждове мост придвижването им е било почти невъзможно. Представители на регионалното управление на образованието в Монтана заедно с кметовете на общините Брусарци и Ружинци, и директорът на училището в Брусарци, са били в непрекъснат контакт със семействата в търсене на решение.

Учениците са успели да се явят навреме в училището. В област Русе ден преди изпита директорът на ОУ „Отец Паисий“ в Мартен е информирал началника на РУО, че е прекъснато електрозахранването на сградата. Своевременно е подаден сигнал и аварията е била отстранена.

Ще се проведе изпит по математика на VII и X клас

Вариант 2 се падна на седмокласниците на днешния изпит по математика от Националното външно оценяване. Той беше изтеглен рано тази сутрин в МОН. На изпита са се явили малко над 60 хиляди седмокласници, съобщиха от ведомството. Анкета на Дарик сред ученици в столичното 112 училище „Стоян Заимов“ показа, че най-много затруднения са срещнали с 22 задача.

За разлика от изпита по БЕЛ във вторник, който повечето ученици определиха като лесен, днес те не бяха толкова категорични.

Събраните точки от двата изпита на седмокласниците са балообразуващи за приема в гимназиите. Резултатите от тях ще бъдат обявени до 28 юни. Документи за участие в класирането ще се подават от 05 до 07 юли, а първото класиране за гимназиите ще бъде обявено до 12 юли.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм