Вариант 2 се падна на седмокласниците на днешния изпит по математика от Националното външно оценяване. Той беше изтеглен рано тази сутрин в МОН. Събраните точки от него, както и от изпита по Български език и литература са балообразуващи за приема в гимназиите. На изпит днес са и десетокласниците, но те продължават образованието си, независимо от резултата. Той е важен най-вече за тези от обединените училища, в които обучението е до 10 клас. С него те кандидатстват, за да продължат образованието си в 11 и 12 клас.

Ще се проведе изпит по математика на VII и X клас

Близо 63 000 са седмокласниците в страната, а над 54 500 са десетокласниците, но колко от тях реално са отишни до изпитните зали ще стане ясно към края на деня. Изпитът от националното външно оценяване по математика за учениците от 7 клас продължава 150 минути и включва 23 задачи.  Оценките от него са балообразуващи за приема в гимназиите. Традиционно най-предпочитаните училища в София са езиковите гимназии, СМГ и ТУЕС. Резултатите от изпитите ще бъдат обявени до 28 юни. Документи за участие в класирането ще се подават от 05 до 07 юли, а първото класиране за гимназиите ще бъде обявено до 12 юли. Новото тази година е, че наред с първите три, ще има още едно централизирано класиране - четвърто. То се прави, за да има по-малко неприети деца и по-малко закрити паралелки.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм