Холивудската актриса Анджелина Джоли се обяви в подкрепа на подновяването на действието на изтекъл преди доста време американски закон за защита от домашно насилие, предадоха Ройтерс и Франс прес.
Тя изрази позицията със сълзи на очите в реч, която произнесе в Конгреса на САЩ. С треперещ глас Джоли говори за жените и децата, "за които това законодателство идва прекалено късно".


"Застанала тук в центъра на властта на нашата нация, мога да мисля само за всички, които са били принудени да се чувстват безсилни пред насилниците си заради система, която не успява да ги защити", заяви актрисата и правозащитничка, облечена в черен костюм и с перли.


Часове по-късно двупартийна комисия от американски сенатори обяви, че е постигнато споразумение за подновяване на действието на разпоредбата. Законът за насилието над жени изтече в края на 2018 г. и президентът на САЩ Джо Байдън, докато беше сенатор, води кампания за възобновяването му.


Камарата на представителите го одобри преди година, но той се забави в Конгреса заради спорове за достъпа до оръжия и други проблеми. "Причината, поради която много хора се борят да излязат от обидни ситуации е, че са принудени да се чувстват безполезни. Когато Конгресът мълчи, твърде зает, за да поднови действието на Закона за насилието над жени в продължение на десетилетие, това засилва усещането за безполезност", каза Джоли.
След като сенаторите обявиха, че е постигнато споразумение, президентът на САЩ Джо Байдън заяви: "благодарен съм, че този критично важен двупартиен законопроект се движи напред и очаквам...да бъде на бюрото ми без забавяне". 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня и на страницата ни във Фейсбук