"През 90-те години войната беше за миналото. Тогава имаше много тежка разправия за миналото, която продължи 10 години, раздели нацията на две и достигна до трагични елементи, защото се чупеха съдбите на милиони. "Чупеха" е левият начин да се каже, "променяше" е по десния начин. Сега пак виждаме остър диалог за миналото, но този дебат не засяга хората. Ако онова беше трагедия, това е фарс. Ако онова беше драма, това е вариете. Ако онова беше масово, сега това е напълно затворено в елита - то е елитна разправия".

Това коментира в "Стълбището" по Дарик радио социологът Андрей Райчев.

На въпрос проблем ли е за "Възражане", че се радикализираха, социологът посочи, че техният проблем по-скоро е да се дерадикализират и да започнат да си търсят съюзници.

Запитан дали активните млади хора се интересуват от "злободневните мутрихроники", Андрей Райчев обясни, че те се интересуват по свой начин и главното – много повърхностно. "Не защото не знаят достатъчно, те нямат контекст, никакъв контекст", коментира той.

По думите му 60 на 100 от българите смятат, че България не трябва да помага на Украйна, но от друга страна 60 на 100 мислят, че ние трябва да останем в ЕС и НАТО, и то лоялни съюзници. Според него тези две статистики са несъвместими.

"80 на 100 не харесват правителството, но повече от 40 на 100 казват да остане", каза още Андрей Райчев.

Според него светът няма да свърши, ако 3 март не е национален празник, но това е спор за опаковката. "3 март е традиционният празник на Царство България, по-късно той е заменен с 9 септември и бива възстановен от Великото Народно събрание на базата на това, че не може партиен празник да е нацонален. Възстановяват този 3 март, мен ако питате, механично, необмисляйки и махайки единствената дата, която е подходяща за това – 6 септември, защото това е датата на нашата пълна самостоятелност. Тогава не взимат 6 септември по една много идиотска причина – близо е до 9 септември", обясни социологът.

По думите му 3 март в българската история не символизира Русия, а символизира Санстефанска България.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм