Хората в Украйна истински вярват в победата във войната срещу Русия. Това заяви в предаването „Кой говори“ на Дарик радио украинският журналист Анатолий Ярема. По думите му жителите на страната се опитват да се справят със ситуацията, в която са поставени.

„Сега ако отидете в Киев, ще видите, че се отварят нови книжарници, не можете да си намерите билети за театър, в кината можете да гледате много украински филми и салоните са пълни. Хората искат да живеят нормален живот днес, защото не знаят какво ще се случи утре“, разказа Ярема.

Колегата му Инна Варениця коментира, че сега украинците са в етап, в който си дават сметка, че войната ще продължи дълго.

„Обществото трябва да намери подходящия начин да се държи, защото в началото оцелявахме в една много тежка ситуация. Сега имаме възможността да живеем почти нормален живот, но когато се налага влизаме в бомбоубежищата“, посочи Варениця.

Тя подчерта, че голяма част от икономиката на Украйна продължава да функционира.

„Заводите все още работят, произвеждат стомана, компаниите работят, не можем да кажем, че животът е спрял заради войната, но опасност има“, обясни журналистката.

Според Анатолий Ярема хората в Украйна се опитват да водят нормален живот.

„Например, ако едно кафене е било обстрелвано, на следващия ден хората от квартала се събират пред него и започват да помагат за възстановяването му. На по-следващия ден кафенето отново работи. Това е пример за особения дух на украинския народ“, каза още журналистът.