“Важно е да се следят събитията в Иран, дори в контекста на войната в Украйна, защото Иран е един от основните съюзници на Русия. Правителството в Техеран вече изпуска от контрол напрежението, защото очевидно страхът вече не е толкова силен, както преди. Иран е много специфична държава, сега там протестират хора от всякакви прослойки и всякакви етноси.”

Президентът на Иран ще говори пред нацията тази вечер

Това заяви в предаването “Кой говори” по Дарик журналистът и анализатор Руслан Трад.

“Отделно има отчитане на оръжие, което е пращано от Техеран на руската армия, така че всяка нестабилност, която е в Иран, всъщност се отразява на терен и в Украйна. Не се говори вече само за протести. Редица анализатори вече използват думата “бунт”, заяви журналистът.

Полицията в Иран: Ще се противопоставим на протестите с цялата си сила

“Имаме засилване на репресиите от страна на полицията, но и убити полицаи от гневна тълпа, така че потенциалът за нещо по-сериозно е голям. Иран има огромно влияние в съседни държави, така че тези ескалации ще имат последици в целия район”, допълни Трад.

Гледайте целия разговор тук:

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм