Трима американски морски пехотинци загинаха, а 20 бяха ранени, при катастрофата на летателен апарат в Северна Австралия по време на съвместни военни учения на двете страни, предадоха Ройтерс и Франс прес, като се позоваха на комюнике на Корпуса на морската пехота на САЩ, пише БТА.

Австралийският премиер Антъни Албанезе нарече "трагичен" инцидента, станал недалеч от главния град на региона Северна територия - Дарвин. Засега причината за авиокатастрофата не е установена.

На борда на разбилия се конвертоплан (б. ред.: вид летателен апарат, който съчетава характеристики както на самолет, така и на хеликоптер, като може да излита и да каца както хоризонтално, така и вертикално) "Ви-22 Оспри" (V-22 Osprey) е имало общо 23 американски морски пехотинци. Трима от тях са загинали, а петима са настанени в болница в тежко състояние.

Предишните съобщения бяха за 23 ранени американски морски пехотинци, един от които - в критично състояние.

Спасителната операция е била затруднена от отдалечеността на мястото на катастрофата - слабо населеният остров Мелвил, на около 60 километра северно от континентална Австралия.

АФП припомня няколко смъртоносни злополуки с "Ви-22 Оспри".

През 2017 г. трима души загинаха при падането на такъв американски летателен апарат в морето по време на съвместни военни учения с Австралия. През април 2000 г. 19 американски морски пехотинци намериха смъртта си при разбиването на "Ви-22 Оспри" по време на трениворъчен полет над щата Аризона.

САЩ засилиха през последните години своето военно сътрудничество с Австралия - техен ключов съюзник в Тихия океан, на фона на все по-агресивната политика на Китай, отбелязва Ройтерс.

Миналия месец четирима австралийски войници загинаха при разбиването на хеликоптера им край остров Хамилтън в североизточния австралийски щат Куинсланд по време на съвместни военни учения със Съединените щати.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм