Нова ВиК система бе открита официално в кв. "Луковица" в Пещера. Фондация "Тръст за социална алтернатива" (ТСА) изгради цялостна система за водопровод и канализация на най-новата част на квартала, която ще подобри живота на 65 домакинства, част от които след като вече са закупили своите имоти, ще започнат да строят.

Изградената система ще бъде дарена на Община Пещера, която има задължението да се грижи за нейното стопанисване чрез предприятието си ВКС ЕООД. Община Пещера поема и ангажимента да изгради пътната инфраструктура за местните хора.

ВиК е предпоследната фаза от иновативния модел, пилотиран от „Тръст за социална алтернатива“, който цели да представи едно от най-ефективните решения на проблем, пренебрегван през последните 80 години, с фокус върху регулацията и подобряването на жилищните условия на ромската общност.

На събитието присъстваха Нанси Шилър, президент на фондация „Америка за България“, Сара Перин - изпълнителен директор на „Тръст за социална алтернатива“, кмета на Пещера Йордан Младенов заедно със своите заместници, Васил Филев - председател на Общински съвет - Пещера, Галя Стоянова - секретар на Община Пещера, специалисти от местната администрация, представители на фирмата изпълнител, проектанти, граждани и гости.

Нанси Шилър благодари на градоначалника за конструктивното партньорство между двете страни, като подчерта, че придобиването на собственост е важна стъпка в изграждането на икономически устойчиви семейства.

Сара Перин допълни, че „Тръст за социална алтернатива“ изпробва модела както в Пещера, така и в Дупница. "Регулацията и жилищните условия ще са сигурна предпоставка за живот на семейства, при които растат здрави деца с потенциал да променят своето бъдеще и да реализират мечтите си".

Припомняме, че стартът на проекта бе даден на 27 септември 2023 година. Общата стойност на строително монтажните работи на ВиК системата е в размер на 1 406 498.35 лв. с ДДС. Изградената нова мрежа е 1 435 метра, предназначена за захранване на 65 домакинства в допълнената част на кв. "Луковица".