Криминалисти от Областната дирекция на МВР в Пазарджик предупреждават гражданите за зачестяване на опитите за телефонни измами. Схемата е позната, но с нов нюанс.

Основно са засечени обаждания към стационарни телефони на възрастни и самотно живеещи хора в областния град. Схемата, която се използва, е класическа със съвсем леки вариации.

Измамниците в повечето случаи се свързват чрез стационарни домашни телефони с потенциалните си жертви и използват добре позната до момента схема. Непознат звъни по телефона на бъдещата жертва и съобщава, че е лекар, адвокат или друго длъжностно лице, като информира, че е станала тежка катастрофа. В мелето е пострадал близък, роднина и за неговото спасяване е необходима скъпа и спешна операция. Друга използвана версия е, че близък или член на семейството, живеещ в чужбина, е причинил пътно произшествие, при което е загинал човек. За да бъде освободен от ареста, била необходима немалка парична сума или ценности.

В единия от случаите са се представяли за дипломатически служители на българско посолство в чужбина, които били ангажирани да помогнат на задържания за катастрофата българин, като търсят пари за неговото освобождаване. 

За местни криминалисти схемата не е нова, но сред потенциалните жертви все още не е достатъчно позната. Апелът към гражданите е да са бдителни, да не се поддават на обажданията на непознати, да не дават под какъвто и да е предлог парични суми или ценности на непознати, дори ако се представят за полицаи, адвокати, лекари или дипломати. Ако имат подобни обаждания, първо да позвънят на своите близки, като ги информират за случилото се, или да подадат сигнал на телефон 112.