"Няма идея за държавна компания за батерии", заяви пред държавното радио министърът на енергетиката Александър Николов и уточни, че това твърденията за създаване на такава е спекулация.

Сандов: Може да се стигне до затваряне на някои мощности от ТЕЦ „Марица 3“

"Да закупи батерии е съвсем различно от това Министерството на икономиката да има държавна компания, която работи или произвежда. Естествено е, че основното дружество, което е натоварено с балансирането на системата - ЕСО, е най-логичният инструмент, който да бъде използван, за да може мощностите, които се използват за балансиране на системата, да бъдат използвани по възможно най-правилния начин", каза министърът.

По думите му инвестициите в това трябва да бъдат направени от държавата, за да могат всички потребители да имат полза от него и да се случи значително по-бързо.

Николов: Ако се откажем от руски газ, цената ще скочи с най-малко 40%

"На съвсем прозрачен пазарен и принцип в средносрочен към дългосрочен план цените на електроенергията и ценовата структура ще бъдат доста по-балансирани и по-приемливи", обясни той. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм