Изборният ден започна нормално, навсякъде са отворени избирателните секции. Това обяви пред Дарик говорителят на ЦИК Александър Андреев. Няма сигнали за места, където избириталните секции не са отворени, добави той. 

По думите му, където е необходимо да бъде заменен член на комисия, който не е пристигнал, ще бъде заменен. Няма сведения за забавяне.

Най-дългата бюлетина е в София. Дадени са предварителни указания за сгъване на бюлетините. То е примерно и не ангажира избирателя как да я сгъне. Въпросът е да се запази тайната на вота, да бъдат открити местата за поставяне на печат и да може да бъде откъснат отрязъка от долната част от бюлетината.

Първите данни за избирателна активност ще започнат да постъпват в 10 часа. При забелязани нередности гражданите могат да подадат сигналите си към Общинската избирателна комисия. При извършени престъпления - в районата прокуратура и районното управление на МВР.

Местните избори са най-сложният вид избори, според законовите правила. От ЦИК препоръчаха на хората предварително да се запознаят с бюлетините, които на места като София например, са за четири вида избори. Образци на бюлетините са закачени пред всички изборни помещения.

6 милиона 227 хиляди 901 българи имат право днес да избират между 32 хиляди 288 кандидати за местната власт в цялата страна.

59 партии и седем коалиции са регистрирани за участие в изборите в Централната избирателна комисия.

Следете изборния ден в развитие. МЕСТИ ИЗОРИ 2019: ВСИЧКО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕМ ЗА ВОТА