Албания започна днес преговорите за присъединяване към ЕС. Страната подаде заявка за членство през 2014 г. и получи одобрение от Европейската комисия четири години по-късно.

Вархеи: Конституционните промени в РСМ трябва да се случат

Трудно е да повярвам, че това се случва, заяви в своето слово албанският премиер Еди Рама. От известно време не вярвахме, че това изобщо ще се случи, добави той. Щастлив съм, не съм вярвал, че в тази сграда ще изпитам щастие, посочи Рама, който говори пред Съвета на ЕС в сграда "Европа" в Брюксел, известна с продължителните и напрегнати заседания на Европейския съвет.

РСМ и Албания отвориха преговорите за членство в ЕС

В Албания спорим за всичко, но в едно сме убедени - че ЕС е без алтернатива, той е мечта, предизвикателство, мисия и съдба, обобщи Рама. За първи път правим свободен избор към кой съюз да принадлежим. Това е само краят на началото, посочи той. Рама отбеляза, че за първи път в историята на неговата страна за правосъдието няма недосегаеми и отчете, че Тирана прилага изцяло външната политика на ЕС.

РСМ и Албания започват преговори за членство в ЕС

Стратегическото търпение се отплати, заяви еврокомисарят по съседството и разширяването на ЕС Оливер Вархей. Той определи днешния ден като заслужено признание за постигнатия напредък. ЕК е готова за незабавна оценка на албанското законодателство и започва още днес. Целта ни е Албания бъде готова напълно за присъединяване и това трябва да се случи скоро, допълни еврокомисарят.

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел определи началото на преговорите с Тирана като голямо постижение след многогодишна работа. Той добави, че Албания дава пример за добросъседски отношения.

САЩ приветстваха решението на парламента в Скопие

Чешкият външен министър Ян Липавски като представител на преходното председателство на Съвета на ЕС обяви преговорите за открити.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм