Регионалният клон на Ал Кайда призова мюсюлманите по света да избягват Световното първенство по футбол в Катар, въпреки че не заплашва с атаки или насърчава насилие във връзка със събитието, предава Ройтерс.

„Ал Кайда“ на Арабския полуостров, която е базиран в Йемен клон на групировката, разкритикува Катар за „събирането на неморални хора, хомосексуалисти, разпространители на корупция и атеизъм на Арабския полуостров“ и заяви, че събитието служи за отклоняване на вниманието от „окупацията на мюсюлмански страни и тяхното потискане“.

Всичко за Мондиал 2022 – едно екзотично и противоречиво Световно първенство

„Предупреждаваме нашите братя мюсюлмани да не следят това събитие или да го посещават“, се казва в изявлението, предадено от  SITE Intelligence.

Организаторите на Световното първенство отговориха на критиките относно спазването на човешките права в Катар, включително правата на ЛГБТ, както и социалните ограничения, като заявиха, че всеки, независимо от сексуалната си ориентация или произход, е добре дошъл на събитието.

„Мечтите ни така и не се сбъднаха“. Те помогнаха за изграждането на Световното в Катар, а сега се борят за оцеляване

По-рано съобщи, че е обучила повече от 50 000 души за гарантиране на сигурността по време на Мондиала. Чуждестранни сили също ще помагат за спазването на реда под командването на Катар.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм