Драматичен театър „Сава Огнянов“ – Русе прие поканата да се включи в инициативата Ден на европейските автори. Кампанията се провежда за първа година в средните училища в страната и има за цел да насърчи четенето, най-вече при младите хора. Актьори от състава на Русенския театър посетиха два от образователните института в града.

Милен Димитров предаде своя опит на шестокласниците от Основно училище „Олимпи Панов“. През призмата на децата и техните лични истории, той съумя да изведе основната сила на четенето, а именно да свързва хората.  Учениците чуха откъси от „Малкият принц“, „Приключенията на Том Сойер“, „Робинзон Крузо“, а особено интересна за тях се оказа „Матилда“.

„За мен четенето е като филм, който прожектирам във въображението си“, Александра, ученичка от 6Б клас.

Младите надежди на Драматичен театър „Сава Огнянов“ Ивана Керанова, Катерина Борисова и Ростислав Панков посетиха Училището по европейски езици. Пред младежите в гимназиален етап те представиха откъси от „Времеубежище“ (Георги Господинов), „Малкият принц“ и „Мелничката на дъното на морето“ (норвежка народна приказка).

По желание на учениците, четенето премина в стихотворна форма, а в края на срещата актьорите разговаряха с децата за тясната връзка между литературата и театъра.