Активисти от екологичната организация "Грийнпийс" се качиха на борда на плавателен съд, нает от "Shell", докато той плаваше в Атлантическия океан, с искане англо-нидерландският петролен гигант "да спре сондажите и да започне да плаща", предаде БГНЕС, позовавайки се на Euronews.

Четирима активисти на "Грийнпийс интернешънъл" от Аржентина, Турция, Обединеното кралство и САЩ се качиха на кораба "White Marlin" северно от Канарските острови, съобщиха от групата.

Украинска прокремълска активистка в Германия, дарява пари за оборудване на руската армия (снимки)

Плавателният съд извозва петролна и газова платформа до находището "Пингвините", близо до шотландските Шетландски острови в Северно море.

Снимка: Twitter -  Greenpeace Italia

"Мирният протест има за цел да подчертае опустошителните последици за климата в световен мащаб, причинени от Shell и по-широката индустрия за изкопаеми горива, които не са платили и стотинка за загубите и щетите, които са причинили", заяви говорител на Грийнпийс.

Германската полиция задържа Грета Тунберг заради екопротести край въглищна мина

Активистите се качиха на кораба с въже в 8 ч. по Гринуич, след като се приближиха до него с три лодки, спуснати от кораба на "Грийнпийс" Arctic Sunrise.

От "Грийнпийс" заявиха, че те остават на борда и "в момента разполагат с товара на кораба - петролна и газова платформа на " Shell" - с достатъчно запаси за няколко дни.

Масово блокиране на граждански активисти във Facebook

"Shell трябва да спре сондажите и да започне да плаща", заяви изпълнителният директор на "Грийнпийс" за Югоизточна Азия Йеб Сано.

Снимка: Twitter -  Greenpeace Italia

"Предприемаме действия днес, защото когато Shell добива изкопаеми горива, това предизвиква вълна от смърт, разрушения и разселване по целия свят, като има най-лошо въздействие върху хората, които имат най-малка вина за климатичната криза.

"Няма да спрем, докато не постигнем справедливост по отношение на климата. Ще накараме замърсителите да платят." 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм