Историята на ПГ „Акад. Сергей П.Корольов“ Дупница започва през 1927 година като Държавно практическо коларо-железарско училище, през 1947 година училището е преобразувано в Държавно средно техническо училище за превозни средства, през 1951 година става Техникум по машиностроене и уредостроене.

Във връзка с 50 годишния юбилей на училището,то започва да носи името на акад. Сергей Павлович Корольов, през 1982 година техникумът става Техникум по механоелектротехника. В по-късен период училището е слято с ПГ по машиностроене, междувременно става и Професионална гимназия. От 2009 година директор е инж. Елена Костадинова, която преди това 20 години е била преподавател в същото училище.

„Особено доволна съм, че можем да предоставим на нашите ученици модерно оборудвана сграда, добри преподаватели, а от днес и кабинет по електрообзавеждане на производството, където нашите ученици могат да се запознаят с най-модерната апаратура. Досега се налагаше да ходят в различни фирми, за да видят модерната техника, но сега вече всичко това го има тук“ каза Костадинова.

Припомням, че тази година в училището беше завършен голям ремонт, който даде на сградата един по-модерен и красив вид. Днес в училището се обучават 300 деца. Освен откриването на кабинета, тази сутрин бяха поднесени цветя и венци на барелефа на акад. Корольов от ръководството на учебното заведение, учители, ученици, както и от бивши възпитаници на бившето Механо. По-късно в 17.30 часа ще се проведе празнично шествие от пл. „Развесена върба“ до пл. „Свобода“, така всички дупничани ще станат съпричастни към празника на ПГ „Акад. Сергей П. Корольов“, в 18 часа започва празничния концерт, в който ще участват настоящи и бивши възпитаници на училището.