Дебатът „за” и „против” абортите не стои на дневен ред в българското общество, защо то нито е толкова религиозно, нито е толкова консервативно, колкото се опитват да го изкарат някои политици. Напротив българите са много практични и това се показва от представително проучване през 2019 година, което направихме и данните са абсолютно категорични – 9 от 10 българи напълно подкрепят легалното право на аборт. Това коментира в ефира на Дарик Гергана Куцева от Българския фонд за жените.

Тя и Росица Кратункова от сдружение „Лекари на света” участваха в предаването „Властта на гражданите...или какво можем заедно”, посветено на последиците от решението на американския Върховен съд, който преди дни постанови, че вече не съществува федералното конституционно право на аборт.

Това означава, че всеки отделен щат ще има право да реши дали да гарантира или не това право на жените - освен ако Конгресът не предприеме допълнителни действия.

САЩ се нареждат до още три страни, където абортът е забранен

„Не може да не обърнем внимание на този изключително тревожен сигнал, защото всички възприемаме САЩ като глобалния стожер на демокрацията, а с това решение не просто е отнето правото на избор на жените, а бих казала, че е отнето правото на живот”, коментира Гергана Куцева.

По думите й това, което се случва в уж демократична държава връщност е атака срещу глобалната борба за равноправие и директно срещу демокрацията. „В този смисъл САЩ се присъединяват към единствените три страни, където е забранен абортът – Никарагуа, Салвадор и Полша”, подчерта тя.

И напомни, че в последните 25 години близо 60 държави са извървели обратния път – да узаконят в различна степен достъпа до легален и безопасен аборт.

„Това, което се случва в САЩ ни показва, че сексуалните и репродуктивни права не са някаква даденост, за тях трябва да се борим всеки ден както за демокрацията”, коментира и Росица Кратункова от сдружение „Лекари на света”.

Когато няма безопасен и легален аборт, смъртността расте

Забраната на абортите не е решение на нищо – тук въпросът е решение на какво може да бъде забрана, защото когато няма легален и безопасен аборт смъртността при тази процедура е 50 процента, подчерта Гергана Куцева.

В България абортите са легални, само че това не означава, че всички имат достъп до тях, напомни Росица Кратункова от сдружение „Лекари на света”. И разказа, че жените, които живеят в бедност, често взимат кредит, за да направят аборт  и влизат в порочен кръг с връщането на тези средства. Затова според нея пред  аборта не трябва да има финансови бариери.

Росица Кратункова даде пример с програмата на Сдружение „Лекари на света” в община Сливен.  Като съобщи, че от една година общината там покрива 20 прегледа при гинеколог за неосигурени жени и безплатен метод за контрацепция, който е предоставен от Българската асоциация по семейно планиране. „Само че това е общинска програма и при смяната на местната власт тя не е устойчива, затова е необходимо да има национална програма по семейно планиране, по сексуално и репродуктивно здраве, която да включва много неща”, обясни Росица Кратункова.  

Гергана Куцева не възприема тезата, че тези които са защитници на забраната, бранят и живота. „Дебатът е изключително манипулиран, защото противниците на абортите излагат паранаучни твърдения. Този дебат не почива на научни данни, нито на реалностите и нуждите на обществото – и този дебат е дълбоко религиозен всъщност”, обясни тя.

Нужно е образование, но и истинска достъпна превенция

И даде пример отново с проучването отпреди три години, според което 76 процента от българите заявяват, че най-важното, което трябва да се направи е въвеждането на сексуално и здравно образование.

Образованието е абсолютно необходимо, но то не е достатъчно, защото за да имаме истинска превенция трябва не само да кажем на хората как да се предпазят, но и да им осигурим истински достъп до безплатна контрацепция и безплатни аборти, добави Росица Кратункова.

„Ние сме на първо място по аборти в Европа, защото за много жени абортът е начин за контрацепция. Напротив – ако контрацепцията беше безплатна, нямаше да има толкова много аборти”, каза още тя.

Абортите имат пряка връзка с икономическото състояние

Според нея дебатът по тази тема не е „за” и „против” живота. „Никой не е срещу живота, по-скоро дебатът е за властта и за това кой да контролира телата на жената. Само жената според нас трябва да има право да определя какво ще прави с тялото си”, подчерта Росица Кратункова.

По думите на Гергана Куцева броят на абортите има пряка връзка с икономическото състояние – проучванията сочат, че когато сме в криза икономическа има много повече аборти.

Тя отбеляза, че България все още е на първо място в Европа по брой аборти, но броят им намалява всяка година. Коефициентът на ражданията спрямо абортите расте от 80-те години на миналия век насам.  

Затова и според нея държавата и обществото ни трябва да се съсредоточат не върху измисления дебат „за” и „против” абортите, а върху това как да подкрепим жените и семействата, че те да избират да раждат децата си и то тук в България. Трябва да се фокусираме върху това как да се повишат стандартите на медицинската помощ за раждащите жени, детското здравеопазване, безплатната контрацепция и въвеждането на здравно и сексуално образование, каза още Гергана Куцева.

Проблемът с неосигурените жени, които нямат достъп до здравни грижи

Росица Кратункова от „Лекари на света” напомни за проблема с неосигурените жени, които нямат достъп до здравни грижи. В Румъния е нужно да платиш вноските си за 7 месеца назад, за да влезеш отново в здравноосигурителната система, а тук са нужни вноски за пет години назад, напомни тя. И подчерта, че не трябва да се прави разлика между осигурени и неосигурени родилки, защото става въпрос за това, че се наказва едно неродено дете.

Според Гергана Куцева би било необосновано и необмислено, ако политици у нас повдигнат дебата за абортите. „Национално отговорните политици, можем да ги разпознаем – ако заиграят с абортите, то бягайте от тях, а тези, които поставят дебата как да задържим младите хора в България и да бъдат оосигурени добри здравни и социални политики, значи те милеят за страната и има смисъл да бъдат подкрепени”, каза още тя.

Чуйте целия разговор в ефира на Дарик. 

Предаването "Властта на гражданите" се реализира в рамките на проект „Какво можем заедно“, финансиран от Фонд Активни граждани България по финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на публикуваните епизоди се носи от Фондация Дарик и Фондация „Четиридесет и две“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че те отразяват официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България. www.activecitizensfund.bg