72-ма са бягащите от войната украински граждани, пребиваващи в почивната база на БДЖ в курорта „Паничище”, съобщиха от ръководството на станцията. В началото на месец юни там бяха настанени 100 граждани на Украйна.

28 от тях са напуснали почивната база по различни причини. 6-има от тях са си тръгнали, тъй като заради здравословни проблеми не са се чувствали добре, живеейки на по-висока надморска височина, обясни управителят на почивната база на БДЖ Даниела Марчина.  Други се се върнали временно в Украйна или са избрали да се установят в различни райони на България с цел започване на работа.

Изхранването на украинските граждани се поема от почивната база – закуска, обяд и вечеря, като менюто се съгласува с тях, обясниха от станцията на БДЖ. Ежедневно на тяхно разположение е микробус, който да поеме транспортното им обслужване до Сапарева баня. Два пъти седмично превоз се осигурява и от доброволците от Дупница. След среща с представители на РЗОК-Кюстендил, украинските граждани са избрали личен лекар, с което е обезпечено и тяхното здравно обслужване. 

Групата украински граждани е настанена в почивната база на БДЖ по новата Програма за хуманитарно подпомагане на разселени лица от Украйна с предоставена временна закрила в Република България, която е със срок на действие от 01.06.2022 г. до 31.08.2022 г. По нея, за всеки украински гражданин, местата за настаняване получават по 15 лв. на ден - за нощувка и изхранване или по 10 лв., ако се осигурява само нощувка.

Последните новини от Кюстендил