60 кг от теглото си е свалил 58-годишен мъж след двуседмично лечение в МБАЛ-Велинград, съобщиха от лечебното заведение. Пациентът постъпва в болницата с множество тежки диагнози, застрашаващи живота му. След терапията състоянието му се подобрява.

Киро Киров е приет по спешност от д-р Асен Дончев, в състояние, характеризиращо се с излив на течност в извънклетъчните пространства, причиняващо оток на цялото тяло т.н. аназарка. Тя може да се развие в резултат на сърдечна недостатъчност, цироза на черния дроб, бъбречна недостатъчност и др.

Мъжът постъпва в болницата с тежка десностранна сърдечна недостатъчност и хронична бъбречна недостатъчност. Освен това той страда от сънна апнея, хронечна обструктивна белодробна болест и подагра.

Лекуван е без ефект в две големи болници, преди да пристигне по спешност във Вътрешно отделение на МБАЛ- Велинград, където за него изключителни грижи полагат началникът на отделението д-р Асен Дончев и консултантът по кардиология и ехокардиография д-р Костадин Узунов. През целия болничен престой на пациента, полагат медицинските сестри Елена Сеизова, Айше Купенова и Анета Бакърова, както и всички санитари от Вътрешно отделение.

Проведени са спешни реанимационни процедури, предоставяйки на пациента широк спектър своевременна, качествена медицинска помощ и интегрирана профилактика на заболяванията му.

В резултат на това отоците значително намаляват и теглото на пациента постепенно се възстановява.