52 890 украински граждани са влезли в България от началото на войната през граничните пунктове в Добричко – Дуранкулак и Кардам. Това съобщи областният управител Галин Господинов, който вчера посети Дуранкулак, откъдето минават по-голямата част от бежанците (38 845).

От 8 април се отчита втора вълна на засилен приток на мигранти, като вчера границата са пресекли 958 души, а на 11 април – 1 313. Струпването на няколко автобуса с десетки хора поражда редица проблеми като недостиг на вода и тоалетни, но държавата се опитва да реагира своевременно, каза областният управител и припомни, че вече са осигурени водоноска и общо 10 химически тоалетни. БЧК осигурява напитки и храни, но има голяма необходимост от доброволци, които да дежурят на ГКПП Дуранкулак, особено в нощните часове.

Общо 9 820 документа за временна закрила са издадени на граничния пункт и районните управления на МВР в Добричка област до момента.

По думите на Господинов, хотелите, които са декларирали желание да приемат бежанци, са пълни на 80% и имат още капацитет. Трите държавни почивни бази, които могат да се ползват, разполагат с 520 места, но досега там не са настанени хора, въпреки че са отворени от две седмици. Базите са в Кранево, Балчик и вилна зона Фиш-фиш до Албена. Според областния управител хотелиерите, които са дали подслон на украинци, си получават редовно средствата за нощувки от държавата, като за това подават декларации в края на всеки месец. 

Чуйте още в аудиото.