Над 350 русенци се включиха в благотворителния маратон „Чрез Спорт Към Знание” за обогатяване на фонда на Регионалната библиотека “Любен Каравелов”. Събитието се проведе в неделя в Парка на младежта. Организатор е едноименната фондация с подкрепата на Oбщинска фондация „Русе – град на свободния дух“. Участниците в маратона пробягаха общо 5108 обиколки, всяка от които по 400 метра и „оценена“ на 1 лв. 

Сред тях бяха и кметът Пенчо Милков, както и над 30 служители на Община Русе. Директорът на Регионалната библиотека Теодора Евтимова и нейният екип също се включиха активно в благотворителното бягане.

Най-малкият участник в каузата бе Пламена Бориславова на година и половина, която успя да измине 3 обиколки на трасето. А 78-годишният Иван Грозев бе най-възрастният доброволец в маратона. Той пробяга 48 обиколки или повече от 19 км. С най-много обиколки - 89, се отличи Калоян Кючуков. За постижението си, което се равнява на 35,6 км, той бе награден с плакет.

„Благодарим на русенци за ентусиазма, с който се включиха в събитието за втора поредна година. Без силната подкрепа на Община Русе и Общинската фондация „Русе – град на свободния дух“ тази кауза щеше да е просто една мечта. Радвам се, че общността и бизнесът в града ни приеха с отворени обятия и също се включиха в благотворителната инициатива“, сподели организаторът от Фондация „Чрез Спорт Към Знание” Александър Тодоров. /интервю с Александър Тодоров чуйте в прикачения файл/

Към събраната от русенци сума от 5108 лв. организаторите на маратона ще добавят още средства, за да бъдат закупени и дарени нови книги на библиотеката. Изданията са избирани според желанията, отбелязани от читателите в специални анкетни карти.

Всеки участник в благотворителния маратон си тръгна с награда от организаторите, а някои бяха късметлии и в томболата, организирана след края на обиколките.

От Фондация „Чрез Спорт Към Знание” бяха подготвили тениски, предоставени от партньорите на събитието, както и комплекти от книги, дарени от Регионалната библиотека “Любен Каравелов”.