Центърът за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания „Вяра” навърши днес 10 години от създаването си. Юбилейното събитие се проведе под мотото „Да запазим достойнството и уникалността на различието“.

„За нас движението е радост, независимо дали сме физически ограничени, когато душата пее и танцува, никой и нищо не може да я спре“, сподели при откриването на тържеството управителят на центъра Албена Атанасова.

Тя получи поздравителен адрес от името на кмета на община Русе и почетен плакет с благодарност за дейността на центъра през годините.

Детегледачките споделиха трогателни истории, свързани с децата. Възпитаниците на центъра пък бяха подготвили развлекателна програма с песни, танци и упражнения на фитнес уредите.

Центърът за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания „Вяра“ е създаден по проект „Нашите деца са наша отговорност“ – разкриване на комплекс от резидентни услуги за деца и младежи с увреждания на възраст от 3 до 25 години. От 2015 г. той се управлява от Сдружение „Дете и пространство“, а услугите му са свързани с ежедневните потребности на децата. Те включват 24-часова грижа за здравното, емоционалното и поведенческото им развитие, както и за развиване на умения за самообслужване и независим живот.