Представителството на жените у нас в парламента, както и на ръководните позиции в частни компании, е пример за много държави по света. Това коментира в София бившият американски държавен секретар Хилари Клинтън. Тя е на посещение у нас по повод специална среща на Глобалната инициатива на Клинтън. Фокус на форума са начините за подкрепа на икономическия напредък на жените. Сред специалните гости беше президентът на Косово Вьоса Османи, както и съпругата на бившия премиер на Великобритания - Шери.

Това е трето посещение на Клинтън в България. Днес тя заяви, че е удоволствие да бъде отново тук. Бившата първа дама подчерта ролята на форума за подкрепата на млади жени по целия свят да получат образование и по думите й "да последват мечтите си, които заедно с таланта и трудолюбието им да ги отведат далече".

Жените в световен мащаб близо 25% по-ниски заплати от мъжете за една и съща работна позиция, заяви Клинтън. Според нея основен проблем е слабото представяне на дамите по върховете на корпоративния сектор.

Хилари Клинтън посочи България като добър пример за участието на жени в политиката и бизнесаСнимка: Глобалната инициатива на Хилари Клинтън

"Изключително подходящо е, че водим тази дискусия тук в България, защото като страна от Европа, държава от Европейския съюз, вие превъзхождате доста от страните по света по представителство на жените в парламентите и на корпоративни позиции", заяви Клинтън.

Вьоса Османи от своя страна коментира, че трябва да се инвестира повече и в политики, които подкрепят образованието на жените, защото то е важен аспект на икономическия полъх на вятъра. Президентът на Косово допълни, че трябва повече справедливост или повече върховенство на закона и равенство, защото в противен случай няма да се постигнат желаните резултати. 

Хилари Клинтън посочи България като добър пример за участието на жени в политиката и бизнесаСнимка: Хилари Клинтън и президентът на Косово

CGI е общност от утвърдени и изгряващи лидери, които работят заедно за създаване и прилагане на нови конкретни решения за належащи глобални предизвикателства.