41 22 са недействителните бюлетини при избора за общински съветници от 27 октомври ,показват  данните на ОИК Кюстендил. 

974 са недействителните бюлетини при избор на кмет.

1 532 са избрали Не подкрепям никого при избор на кмет, а 877  души не са подкрепили  никого при избор на общински съветници.

„Изборната активност бе очаквана в градовете, в които не се предвиждаше балотаж.Голяма част от нашите съграждани не се включиха в изборния процес, защото мислеха, че е предварително решен.От друга страна, високо ценим активността,която беше реализирана-22 000 гласа, тъй като високата изборна активност е опонент на купения вот.Бяхме свидетели на един спокоен изборен ден“, заяви кметът Петър Паунов.

Големият брой недействителни бюлетини кметът обясни  с поставянето на преференции за общински съветник ,без обаче да се отбележи партията или коалицията на бюлетината.

„Заради сложната процедура и самият Изборен кодекс с постоянните корекции поставя много въпросителни и очаквахме ,ч ще  затруднят.Особено преференциите и тази емоция покрай тях.Голяма част от тях са недействителни, защото има само отбелязан преференциален вот,  а не номера на партията или коалицията. „Не подкрепям никого „ при избора на кмет имаше, защото отново подчертавам, ние нямахме опонент с идеи на политическия терен“, заяви Паунов.